Haptonomia sau arta de a fi uman

monica

Haptonomia sau arta de a fi uman

Autor: Psiholog clinician , Monica Silinescu

Abordam haptonomia doar din punctul de vedere al stiintei afectivitatii, al limbajului corporal, al limbajului tandretii in cuplul parental si in triunghiul familial. Proiectul „sens” pe care il voi dezvolta in acest studiu va aborda temele ce tin de notiunile bazale, le numim noi, bazale ale umanitatii, practic arta de a fi om.
Pierduti in materialismul cotidian, in goana dupa a face, a gandii si a rationaliza de fapt relativizam sensul vietii in sine, simplitatea frumosului si bogatia simturilor.
Haptonomia aduce in domeniul psihoterapiei si a consilierii psihologice importanta, dovedita stiintific, medical neurofiziologic si hormonal, a emotiilor autentice, a sentimentelor profunde motivante si determinante pt un individ cat mai perfect dezvoltat la nivelul inteligentei emotionale (IE) cu toate componentele sale dezvoltatnd in acest mod relatii autentice, curate si pline de sens.

Vom aborda (in demersul terapeutic) importanta zambetului, si nu doar a celui facial expus cu atata usurinta de multi experti in arta manipularii afective, ci de cel autentic care vine din profunzimea dorintelor noastre a viselor si a trairilor pe care din diverse motive, ne-am obisnuit sa il ascundem pentru a nu ne vulnerabiliza in vre-un fel. Vom vorbii apoi de indreazneala de a fi noi insine si de responsabilizarea curajului de a ne expune in toata asa zisa noastra „vulnerabilitate” pe care impreuna o vom transforma  in putere, puterea noastra de a fi umani, calzi, empatici, intelegatori, exteriorizandu-ne propriile trairi in mod individual si responsabil.
Pornind de la stiinta afectivitatii, trecand in revista toate elementele constitutive ale acestei stari de a fi , empatia, limbajul asertiv, rezistentele la manipulare, introiectiile nocive sau convingerile limitative care ne stopeaza in a fi noi insine si ajungand la stiintele medicale, de psihopatologie, comportamental – afectiv, vom decoda impreuna pe parcursul acestei cercetarii importanta viscerala a reidentificarii cu noi insine pentru ca in acest mod sa dezvoltam relatii incarcate emotional, (emotii constructive ) exprimate in limbajul tandretii al iubirii. Iubindu-ne pe noi insine, constientizandu-ne si abia apoi acceptandu-ne asa cum suntem, devenim capabil sa daruim si sa generam toate aceste minunate lucruri in mediul nostru familial si interrelational social.
Fiecare pas facut alaturi de consilierea suportiva haptonomica, este un pas catre liniste, serenitate intr-o lume mercantila, pe care in acest fel o vom intelege dar o vom detesa de determinarea sa de a ne domina afectivitatea si sensul.

Pentru consultatii si programari puteti suna la nr.de tel. 0730.114,242 / Monica Silinescu