Principiile Munay Ki

Cele 5 principii Munay Ki: non-violenta, moderatia, integritatea, adevarul, generozitatea

1. Non-violenta

Sa traiesti fara frica inseamna sa practici activ pacea si nonviolenta, chiar si atunci cand ti se pare ca esti amenintat. Asta nu inseamna sa nu ne protejam pe noi si pe cei dragi, ci inseamna sa nu raspundem dintr-o stare de manie sau de violenta.

In orice situatie, avem la indemana alternativa non-violentei. Cand intrupam pacea, ceilalti din prezenta noastra au si ei un sentiment de pace si seninatate. Chiar si in vremuri tulburi si instabile, putem trai intr-o oaza de seninatate.

Violenta isi are radacinile in frica: frica de a fi respinsi, de a se profita de noi, de a fi ridiculizati, raniti si asa mai departe. Putem sa abordam oamenii si situatiile cu dragoste, astfel incat ceilalti sa renunte la frica si la tendinta lor spre violenta.

2. Moderatia

Ori de cate ori creati obiective grandioase si va fixati pe simboluri ale succesului, acesta este un semn ca sunteti blocati in constiinta jaguar, incercand sa realizati falsa siguranta a faimei, puterii si aprobarii sociale. Oamenii care intr-adevar viseaza intru fiintare, o lume mai buna, traiesc cu o mare bucurie, facand fapte marunte.

Nu e nevoie sa spunem : ”Vreau sa fac miliarde de dolari, ca sa pot sa salvez lumea!”, ci pur si simplu sa ne dorim sa aducem o contributie in lume si sa deschidem ochii catre toate oportunitatile din lume care ni se ofera.
3. Integritatea

Practicarea integritatii inseamna sa fim credinciosi cuvantului pe care il rostim si sa recunoastem puterea lui de a crea realitatea. Calitatea creatiei noastre este determinata de cat de credinciosi ii sunteti propriului cuvant.

Pentru Laika, nu exista nimic mai important decat sa iti respecti cuvantul – asa ca ei sunt foarte atenti la ce isi spun lor insisi si celorlalti. Ei cred ca a rosti o singura silaba negativa fata de cineva inseamna sa arunci un blestem, iar a spune ceva pozitiv este echivalent cu o binecuvantare.

A trai respectandu-ti cuvantul este o stare ce construieste o putere spirituala care e esentiala, daca vrei sa visezi intru fiintare, o lume mai buna. Decat sa fortati Universul sa se supuna dorintelor voastre, mai bine respectati-va propriul cuvant si construiti-va rezerve de putere personala. Aceasta le va permite viselor voastre sa devina o forta de neoprit, care organizeaza lumea in modul in care o instruiti voi sa o faca.

4. Adevarul

Practica adevarului ne cere sa fim vigilenti, onesti si sa ne acceptam pe noi insine si pe altii.Practicarea adevarului ne permite sa fim cinstiti cu privire la adevaratele noastre sentimente si sa ne asumam responsabilitatea pentru actiunile noastre, in toate relatiile pe care le avem.

Prin curajul sufletului, suntem constienti de fiecare oportunitate de a exprima si de a crea adevarul -si o folosim. Adevarul nostru se exprima prin actiunile si cuvintele noastre; daca ascultam ceea ce spunem si daca dam atentie mesajelor pe care ni le da corpul, putem sa observam cand am alunecat atat in minciuna, cat si in cosmar. Este bine sa fim atenti ca ceea ce facem sa fie in aliniere cu cine suntem noi cu adevarat.

 


5. Generozitatea

Generozitatea inseamna sa oferi fara sa te astepti la nimic in schimb. Sa oferim din  ceea ce suntem, in fiecare clipa, neconditionat. Si sa fim constienti ca, orice facem intr-un anumit moment pentru unul din semenii nostri, facem si pentru noi insine.