BIODINAMICA CRANIOSACRALA INTEGRATA

Terapia craniosacrala a fost dezvoltata de dr. John E. Upledger, in urma studiilor stiintifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan, intre anii 1975-1983, unde a fost profesor de biodinamica si cercetator clinic. Terapia craniosacrala este o metoda de evaluare si imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral, compus din membranele meningeale, structurile care controleaza presiunea intracraniana si lichidul cefalorahidian care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii, ceea ce duce la imbunatatirea sistemului nervos central.   Terapia craniosacrala este o tehnica care permite atat eliberari la nivel fizic, cat si eliberari emotionale. Aceste manifestari nu apar  la fiecare tratament, fenomenul, numit eliberare somatoemotionala, poate aparea ca urmare a reamintirii unor momente traumatice si/sau emotionale. Pozitia corpului permite o eliberare generala a emotiilor inmagazinate care par sa vina de la tesutul corpului si, frecvent, sunt exprimate in diverse forme: plans, tremurat, spasme, transpiratie, ras, durere, contractii musculare. Acesta este un fenomen normal, care ajuta corpul la reversul disfunctiei si restaureaza nivelul optim de mobilitate.

Cum se desfasoara o sedinta obisnuita de terapie craniosacrala?   Prin  atingere  terapeutul elibereaza restrictiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la imbunatatirea functionarii sistemului nervos central. In timp ce clientul se afla intins pe masa de tratament, complet imbracat in haine lejere, terapeutul, monitorizeaza ritmul craniosacral si, prin tehnici delicate de manipulare, faciliteaza eliminarea restrictiilor si dezechilibrelor. Terapeutul pune palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace, va sustine capul sau coloana vertebrala, in vederea eliminarii tensiunilor acumulate. Un tratament poate dura de la 15 minute pana la o ora sau chiar mai mult de atat.

Ce fel de probleme de sanatate sau emotionale pot fi reglate prin intermediul acestei terapii:

– intarirea sistemului imunitar si a rezistentei la imbolnavire.

– alinarea durerii si la ameliorarea unei game largi de boli si disfunctii, cum ar fi:

 –       migrene si dureri de cap,

–       dureri cronice de gat si spate,

–       stres si probleme legate de tensiuni nervoase,

–       afectiuni ale creierului si maduvei spinarii ca urmare a accidentelor, stres posttraumatic,

–       disfunctii post chirurgicale,

–       oboseala cronica, boli ale copilariei,

–       colici,

–       autism,

–       dificultati de invatare

–       dislexie,

–       scolioza,

–       probleme ortopedice,

–       dereglari ale sistemului nervos central,

–       deterioare a functiilor de coordonare motorie,

–       disfunctii ale tesutului conectiv,

–       disfunctii ale articulatiei temporo-mandibulara,

–       boli neurovasculare si ale imunitatii,

–       depresie, dificultati emotionale si multe altele.

Depresia

Din punct de vedere al medicinii clasice, depresia se manifesta prin diferite combinatii de simptome   precum :

-tristete,

–       lipsa puterii de concentrare,

–       oboseala,

–       dereglari ale apetitului,

–       insomnie,

–       autoblamare excesiva si ganduri de sinucidere.

Cu totii avem un sistem de autoconservare, prin care incercam sa „ingropam“ evenimentele din viata noastra care ne marcheaza intr-un sens negativ. Aceasta  rana emotionala ajunge sa se mareasca din ce in ce mai mult, pe masura ce mai adunam cate o trauma de acest gen. La un moment dat, aceste rani incep sa isi faca simtita prezenta atat la nivel psihic, cat si la nivel fizic. Acestea se pot resimti fie prin patologii de ordin psihologic sau psihiatric, fie prin patologii care tin aparent doar de fizic. Terapia craniosacrala prin detensionarea  sistemului nervos central si aducerea lui  in parametri optimi, poate corecta nivelul hormonilor, care sunt responsabili de starea noastra emotionala, psihica. Terapeutul obtine aceste efecte benefice prin manipularea fina a anumitor segmente precum oasele craniene, portiunea sacrului din regiunea coloanei, de la nivel lombar, in care se inmagazineaza o serie de traume, relaxarea prin anumite tehnici a gatului, care de asemenea, inmagazineaza multa tensiune, aceasta manifestandu-se frecvent prin dureri de cap. Prin intermediul eliberarilor somatoemotionale spontane  sau cu ajutorul dialogului dintre pacient si terapeut in timpul sedintei, pacientul incepe procesul natural de recuperare prin propriile resurse. Din acest motiv, terapia este cunoscuta si pentru faptul ca incurajeaza pacientul – atat din punct de vedere fizic, cat si emotional – sa se vindece prin mecanismele proprii.   Frumusetea  acestei terapii este ca  se adreseaza atat persoanelor cu probleme de sanatate, cat si persoanelor care vor sa-si pastreze un tonus de viata normal, sa faca fata mai usor stresului zilnic. E adecvata tuturor grupelor de viata: de la nou-nascut, la varsta a treia. Tratamentul aplicat copiilor si, in special, nou-nascutilor este extrem de eficace si de important, atat fizic, cat si la nivel emotional. Terapia craniosacrala este indicata si chiar recomandat, gravidelor  deoarece mobilizeaza si intensifica multe dintre procesele de adaptare normala la schimbarile corpului femeii insarcinate.si este recomandata inclusiv in timpul nasterii. Terapia craniosacrala poate fi eficienta pentru noua mama, intrucat ajuta la restaurarea functiei sistemului endocrin (glandele pituitara, suprarenale si ovariene), a echilibrului hormonal, ajuta la ameliorarea depresiei post-partum, restaureaza functiile pelviene normale, eliminand astfel problemele spatelui, ulterioare nasterii, si pe cele similare. Nu interactioneaza in mod negativ cu niciun fel de alta forma de terapie sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare.

Ca si in alte terapii alternative terapeutul nu va diagnostica si nu va prescrie medicamente.